15 desember, 2010

Julegrøten

BOK: Julegrøten

FORFATTER: Sven Nordqvist

ÅR: 1986

PASSER FOR: 6-9 år

HANDLING:Nissen passer på både mennesker og dyr på gården. men hvis de glemmer å sette ut grøtfatet til nissen på julaften, betyr det ulykke og elendighet. Og det er akkurat det som holder på å skje. Det er julaften og familien er samlet på gården for å feire julen sammen. Nissefamilien på gården, nissefar, nisemor, nissefarfar og nissebarna Polka, Pulka og Pilka venter spent på at feiringen skal begynne. Nissemor er bekymret. Det er nemlig sånn at nissekoner vet alt som skjer og alt som skal komme til å skje, det er derfor de kan sende nissene ut for å hindre ulykker. I dag vet nissemor at husbonden kommer til å glemme å sette ut grøtfatet. Det må bare ikke skje for da blir nissefar så sint at alle på gården kommer til å være ulykkelige i et helt år. Det er bare en ting å gjøre. Hun må få med seg barna og ordne med grøten selv, uten at nissefar merker det.

ANBEFALING: Skikkelig koselig julebok i beste Nordqvist-stil. Fantastiske tegninger som nærmest lever sitt eget liv. Tegningene er detaljrike med masse humor både for liten og stor. Kjempefin høytlesingsbok.

Koselig julehistorier med Gråtass og vennene hans

BOK: Koselige julehistorier med Gråtass og vennene hans

FORFATTER: Morten Myklebost

ÅR: 2004

PASSER FOR: 6-9 år

HANDLING: Boka inneholder tre historier om Gråtass. Da Gråtass kom til gården, De frekke kaketyvene og Den merkelige nissehjelperen. I den første historien er det julekveld på gården og Gamlefar forteller historien om da Gråtass kom til gården. I den andre fortellingen har Goggen og Gamlefar bakt til jul. Da de setter julekaka til avkjøling i vinduskarmen blir den borte. Gråtass må trå til for å fine ut hvem som har stjålet den. I den siste fortellingen møter Gråtass Julenissen som er ute for å dele ut julegavene. I år har Julenissen med seg en hjelper som Gråtass syns er litt mystisk. Og her blir det både spennende og skummelt før Gråtass får ordnet opp.

ANBEFALING: Gråtass er godt kjent fra barnetv og veldig populær blant de minste. Boka er fin til høytlesing, for hver side tekst er det en side med fargerike illustrasjoner som følger teksten godt.

Julenissen skal vel også ha gaver

BOK: Julenissen skal vel også ha gaver

FORFATTER: Mauri Kunnas

ÅR: 2004

PASSER FOR: 4-9 år

INNHOLD: Langt, langt mot nord, der hvor reinsdyr og nisseladder lever, ligger det en liten hyggelig landsby. Det er her Julenissen bor. Her bor også Willy, en av Julenissens hjelpere. I likhet med alle andre i den landsbyen er Willy veldig glad i å feire jul. Og det aller beste er å gi bort julegaver. Tolv dager før jul får Willy en idé. Tenk om han kan gjøre Julenissen skikkelig glad hver eneste dag i de neste tolv dagene. DET må vel være en flott julepresang til Julenissen! Dermed setter Willy i gang med å gi Julenissen tolv fine overraskelser. Og overraskelser blir det, det er vel kanskje ikke sikkert at Julenissen syns at alt er like flott, men han er like fornøyd og takknemlig hver dag.

ANBEFALING: Humoristisk og fryktelig søt julebok om en liten, vimsete nissegutt, som ikke helt har dreisen på overraskelsene sine. Som i alle Kunnas sine bøker er illustrasjonene fantastiske. De er morsomme, fargerike og smekkfulle av detaljer. Kjempefin bok til høytlesing i adventstiden.

Angelinas jul

BOK: Angelinas jul

FORFATTER: Katharine Holabird ILLUSTRATØR: Helen Craig

ÅR: 2002

PASSER FOR: 3-9 år

HANDLING: Det nærmer seg jul og Angelina og vennene hennes er travelt opptatt med forberedelsene til juleavslutningen på skolen. En dag Angelina går hjem fra skolen ser hun at et av husene i gata ikke er pyntet til jul. Hun kikker inn vinduet og får se en gammel mann som sitter og varmer seg foran vedkomfyren.Det ser så stusslig og ensomt ut i huset. Mamma forteller at det er herr Porto som bor der, han var postmann i landsbyen før han ble for gammel. Angelina bestemmer seg for å lage en juleoverraskelse til gamle herr Porto.

Den lille musa Angelina er sikkert kjent for de fleste barn fra barnetv på NRK.

ANBEFALING: En koselig bok om julestemning og nestekjærlighet. Det er en varm og søt historie med illustrasjoner som løfter den og nærmest bærer boka aleine. Illustrasjonene er sukkersøte og detaljrike i nydelige pasteller.

Jul i Nisseland

BOK: Jul i Nisseland

FORFATTER: Jan Lööf ILLUSTRATØR: Rolf Lidberg

ÅR: 2001

PASSER FOR: 3-9 år

INNHOLD: Snart er det jul. I Nisseland er forberedelsene godt i gang med pepperkakebaking og hardt arbeide på julegavefabrikken. Dette er en bok om adventstiden hos nissene. Her er det snøballkrig, skilaging og skitur med de nye skiene. Det er pepperkakebaking og hos musene er det pepperkakefest. Det er Luciafeiring og utdeling av julegaver både til mennesker og troll. Og når julekvelden kommer og alt arbeidet er gjort blir det julefest i Nisseland. Hvert oppslag har en side med tekst og en side med illustrasjoner.

ANBEFALING: Fin høytlesingsbok for adventstiden. Boka har fargerike illustrasjoner med masse detaljer.

01 desember, 2010

Olivia hjelper til med julen

BOK: Olivia hjelper til med julen

FORFATTER: Ian Falconer

ÅR: 2008

PASSER FOR: 3-9 år

HANDLING: Den lille grisungen Olivia gleder seg veldig til jul, men hun syns nok at tiden går litt seint. Det er lille julaften og familien har vært i butikker hele dagen for å gjøre de aller siste innkjøpene. Olivia er utslitt, men det er fortsatt mye å gjøre og Olivia er flink til å hjelpe til. Olivia er en ganske suveren liten frøken som gjør ting på SIN måte, og resultatet blir kanskje ikke alltid helt sånn som de voksne ønsker seg det.

Boka har nydelige illustrasjoner i gråtoner med innslag av julefargene rødt, grønt og litt gult. Tegningen lever sitt eget liv og er en liten opplevelse i seg selv.

ANBEFALING: Dette er en helt utrolig søt og morsom bok om den lille hjelpsomme grisen Olivia. Hun er til å spise opp. Her er det masse underfundig humor og situasjonskomikk. Det er nok mange småbarnsforeldre og barn som kjenner seg igjen i denne boka. Boka har en del utbrettsider som endrer historien når de åpnes. Boka anbefales varmt til alle som vil ha noe å kose seg med i en stresset førjulstid.

BOK:

FORFATTER: Morris Gleitzman

ÅR: 2010

PASSER FOR: Fra 12 år

HANDLING: Dette er bok nummer to om Felix og Zelda - den første boka het "En gang". Historien starter med at Felix og Zelda klarer å hoppe av toget som skal føre dem til en av nazistenes dødsleirer. De må holde seg skjult fordi det kryr av nazister overalt, og man vet ikke hvem man kan stole på. De møter en snill, modig dame som tar dem med til gården sin, farger håret deres og gir dem nye ikke-jødiske navn, slik at det ikke skal avsløres at de er jøder. Og en stund går alt bra. Felix og Zelda får det godt på gården. Men angivere lurer overalt...

ANBEFALING: En sterk fortelling fra andre verdenskrig - om jødenes skjebne og alt det fæle som skjedde. En hjerteskjærende og rystende leseopplevelse, som blir hos leseren lenge etter at den er lest ferdig.