22 januar, 2013

Pym Pettersons mislykka familie

BOK: Pym Pettersons mislykka familie

FORFATTER: Heidi Linde

ÅR: 2012

PASSER FOR: 9-12 år

HANDLING: 11 år gamle Pym Petterson bor sammen med foreldrene sine og tvillingsøsknene Sigmund og Sanna på 14.  "Bakerst i køen. Nederst i køyesenga. Ingen hadde engang en skikkelig forklaring på det. Det bare var sånn! Som yngstemann skulle man liksom være glad og takknemlig bare fordi man var i live." Sånn mener Pym det er å være yngst i en søskenflokk. Sanna maser seg til både kjole og Iphone og er ikke særlig hyggelig med lillesøsteren sin. Sigmund kan være grei helt til han får besøk, da er han ikke så grei lenger. Faren snorker så ille  at moren lider av konstant søvnmangel, og familiemiddagene med svartbrent grandiosa ender som oftest i full krig. Familien Petterson er rett og slett mislykka. Læreren til Pym får den strålende ideen at alle skal skrive en sann historie om familien sin. Den skal de lese opp for klassen. Alle untatt Pym syns det er gøy. I følge Pym er det fordi alle andre har vellykka og spennende familier å fortelle om. Derfor bestemmer hun seg for å dikte opp en spennende tippoldefar. Det går ikke så bra. Etter flere fantasifulle forsøk ender hun opp med å fortelle om en helt vanlig dag i familien Pettersons liv.

ANBEFALING: Har du lyst til å lese en skikkelig "kosebok"? En som får deg til å le litt, men som også innimellom får deg til å tenke "stakkars..." eller "fy søren så dårlig gjort..."en sånn bok som du ikke har lyst til å legge fra deg fordi du må vite hvordan det går? Dette er en sånn bok.

Polly-Esther på søpla

BOK: Polly-Esther på søpla

FORFATTER: Tiril Valeur

ÅR: 2012

PASSER FOR: Fra 6 år

HANDLING: Polly-Esther og monstervennen hennes, lille LO oppdager plutselig at pappa har kjørt den gule kommoden hennes på søpla. Katastrofe - for kommoden er jo inngangsportalen til monsterverdenen, Kakafonia, der alle Lo's slektninger bor. Da er det bare en ting å gjøre - av sted til søppeldynga! De sniker seg forbi vakta og får hjelp av rotta Ove til å finne kommoden. Og i kommoden er det fest! Monstre elsker søppel og søppeldynga er derfor et eldorado for dem. Men hvordan få kommoden hjem igjen?

ANBEFALING: Dette er tredje bok om Polly-Esther og monstervennene hennes, men kan leses helt uavhengig av de andre. Det er ei morsom og lettlest bok, som passer godt både til høytlesning og lese-selv-bok for litt øvede lesere (boka har liten skrift). Boka har et underliggende tema om at det ikke alltid er nødvendig å kjøpe nytt - gamle ting kan være like gode.

Sune

BOK: Sune

FORFATTER: Anders Jacobsson og Sören Olsson

ÅR: 2004

PASSER FOR: Fra 6 år

HANDLING: Sune er 7 år og går i 1.klasse på Sørskolen skole. For det meste syns han det er morsomt på skolen, men det kan han ikke si høyt for da blir man ertet. Han blir også ertet hvis kameratene får vite at han leker med dokkehuset til Sofie. Sofie er det fineste Sune vet, men jenter skal man jo ikke leke med! Så det må være en hemmelighet. Når Sune ikke leker med Sofie, krangler han ofte med lillebroren sin, som er utrolig slitsom. En dag får Sune "god-dag-syken", noe som også er skikkelig slitsomt. Sammen med Sofie opplever han også et spennende møte med en mann de tror er en varulv...

ANBEFALING: I denne boka følger vi Sune gjennom hans første år på skolen. Boka er morsom og underholdende, og egner seg godt til høytlesning. Morsomme, små tegninger følger boken.

Neste bok handler om Sune i 2.klasse

En verden full av griser

BOK: En verden full av griser

FORFATTER: Mario Ramos

ÅR: 2012

SERIE: Leseløve

PASSER FOR: Fra 6 år

HANDLING: Det er ikke lett å være Ulrik - eneste ulv på en skole full av griser. Han blir mobbet, og verst er det på skoleveien der tre svære råner ligger på lur for å ta ham. En dag kommer han ikke lenger på skolen. Da må Gisse, hans beste og eneste venn ta affære. Sammen pønsker de ut en lur plan...

ANBEFALING: Spennende og lettlest bok for barn i Leseløve-alder, det vil si alle som nettopp har lært å lese. Boka har korte setninger, stor skrift og korte linjer. Fargerike og enkle tegninger av forfatteren står godt til teksten.

Har Milla snabeltiss?

BOK: Har Milla snabeltiss?

FORFATTER:  Thierry Lenain

ÅR: 2012

PASSER FOR: Fra 6 år

HANDLING: Max er en gutt på 6-7 år. Han deler verden inn i to - de som har snabeltiss og de som ikke har det. De som har snabeltiss, er gutter og de er tøffe og sterke. De uten, er jenter og de er søte og omsorgsfulle. Men så begynner det en ny jente i klassen til Max. Milla oppfører seg absolutt ikke slik som Max tror at jenter skal. Hun elsker å spille fotball, klatre i trær og tegne mammuter - hun er mye tøffere enn de andre jentene i klassen. Max blir fascinert av Milla, og er overbevist om at hun må ha snabeltiss. Men hvordan skal han få undersøkt det?

ANBEFALING: En morsom og lettlest bok for de  minste om kjønnsroller. Her kan man få svar på hva som er forskjellen på gutter og jenter på en morsom måte! Illustrasjonene til Delphine Durand er enkle og fargerike, og passer godt til teksten

20 januar, 2013

Gjenferd


BOK: Gjenferd

FORFATTER: Benni Bødker

ÅR: 2012

SERIE: Mareritt

PASSER FOR: 9-12 år

HANDLING: Dette er en spøkelsesfortelling fortalt av en ung gutt. Faren hans har giftet seg på nytt med Kirsten, hun har en datter som heter Dorothea. Det er noe merkelig med Dorothea, men det er vist bare gutten som merker det. En stund etter at de har flyttet inn i huset til Kirsten og Dorothea begynner det å skje merkelige ting. Gutten opplever flere ganger å bli forfulgt av oldinger med tomme øyne og fillete klær. Han forstår ikke hva de sier og ikke hva de vil han. Han sniker seg opp på loftet i Kirstens hus og roter gjennom alle kassene der for å finne ut hva det er som egentlig foregår. Og han finner det ut, men det blir ikke noe tryggere av den grunn.

ANBEFALING: Grøssende ekkel spøkelsefortelling. Korte kapitler og god tydelig typografi gjør boka lett å lese. Flotte illustrasjoner i svart hvitt gjør ikke akkurat boka mindre skummel.

10 januar, 2013

Middelalderen i Norge

BOK: Middelalderen i Norge

FORFATTER: Jon Ewo Illustratør: Geir Moen

ÅR: 2012

SERIE: Faktaløve

PASSER FOR: 9-12 år

HANDLING: Lurer du på hvordan de levde i middelalderen? Da er dette boka for deg. Dette er en enkel innføring , en "turistguide" beregnet for dem som vil være med og ta denne tidsmaskinen tilbake til middelalderen i Norge. Her får du blant annet vite hva Norge het i middelalderen, hvordan flagget så ut, hva slags valuta de brukte, hvordan man ble konge,  hvem som bestemte, hva slags mat de hadde og hvordan den smakte, og hvordan det luktet i middelalderen. Hvordan staten Norge ble til og hvilke konger som styrte og mye, mye mer.

ANBEFALING: Dette er en ny og frisk måte å formidle faktastoff på. Det er lekende lett og humoristisk , og leses nærmest som en skjønnlitterær framstilling. Forfatteren inviterer til en tidsreise og henvender seg direkte til leseren med et "du". Boka er illustrert med fargerike og morsomme tegninger. Bakerst i boka følger den norske kongerekka i middelalderen. Og til slutt et kapittel som heter "Se, søk og les om middelalderen" her får du tips om alt fra museum som har gode middelalderavdelinger til nettsteder og bøker.

Lille Uhu


ILLUSTRATØR: Jen Corace

ÅR: 2012

PASSER FOR: 4-6 år

HANDLING: Lille Uhu er en glad liten ugle. Han bor på en grein i skogen sammen med mamma og pappa. Han liker å gå på skolen, han liker å leke gjemsel, han liker til og med når mamma sier at det er tid for å øve. Det eneste lille Uhu ikke liker, er sengetid. Hvis du er en ugle må du nemlig være oppe lenge, lenge, sånn er det bare. Da hjelper det ikke at alle vennene dine legger seg mye tidligere enn deg. Hvis du vil bli en klok og vis ugle, da må du legge deg seint, sier pappa ugle.

ANBEFALING: Småsøt og morsom fortelling om små barn og leggerutiner. Men her er problemstillingen snudd på hodet. Lille Uhu får nemlig ikke lov til å legge seg tidlig. En skikkelig kosebok for små nattugler.

Pips store skritt

BOK: Pips store skritt

FORFATTER: Amber Stewart
ILLUSTRATØR: Layn Marlow

ÅR: 2012

PASSER FOR: 4-6 år

HANDLING: Helt siden Pip ikke var stort større enn et lite egg har han lengtet etter å begynne på skolen. Han har sett på de større endene på vei til og fra skolen og ønsket å være akkurat som dem. Men den dagen mamma sier at nå er han stor nok til å begynne på skolen, kjenner Pip at det i grunn ikke haster så veldig likevel. Han kan faktisk godt vente til han blir en veldig gammel andunge.

ANBEFALING: En sukkersøt bildebok om en liten andunge som gruer seg til å begynne på skolen. Fargerike og idylliske tegninger til å drømme seg bort i. Fin som utgangspunkt for samtale før skolestart.

Anton og vennene hans

BOK: Anton og vennene hans : tre historier i en bok

FORFATTER: Ole Könnecke

ÅR: 2012

PASSER FOR: 4-6 år

HANDLING: Boka inneholder tre historier. I Anton og jentene kommer Anton ut til sandkassa der det sitter to jenter og leker. Anton gjør alt han kan for å få jentenes oppmerksomhet, men de er bare opptatt med sitt. Først da Anton begynner å gråte ser jentene han, og alt ordner seg. I Anton kan trylle har Anton fått seg en tryllehatt. Dermed kan han å trylle, mener han. Lukas er ikke enig. Anton bestemmer seg for å trylle bort Lukas. Og han får bevist både for Lukas og jentene at han KAN trylle. I den siste historien Anton og bladene er det høst og Anton er opptatt med å rake sammen løv. Men ett gjenstridig blad skaper problemer for han.

ANBEFALING: Ved første øyekast kan dette virke som en kjedelig bok med lite handling. Men så dukker den underfundige humoren opp. Illustrasjonene er både søte og sjarmerende. De er holdt i toner av oransje, gult og brunt. De utfyller den enkle teksten godt og gjør boka til en ordentlig kosebok.

Oliver

BOK: Oliver

FORFATTER: Jan Grue

ÅR: 2012

PASSER FOR: 4-9 år

HANDLING: Dette er forfatterens barnebokdebut. Her forteller han en gedigen røverhistorie om rullestolens opprinnelse. Teksten er en samtale mellom Line og farfar. Farfar kan ikke gå og Line lurer på om han alltid har sittet i rullestol. Dermed begynner farfar å fortelle om hvordan han klarte seg i gamle dager. "Åh, du bare finner på" sier Line, men etterhvert som farfar forteller glemmer hun å bry seg med om det er troverdig eller ikke. Det samme gjør vi som leser boka. Dette er ellevilt tempo og sprø fantasi.

ANBEFALING: Dette er en fantasifull bildebok for de minste , proppfull av ville ideer og påfunn, illustrert med fargerike og humoristiske tegninger som forteller enda litt mer enn teksten. Det er ellevilt, sprøtt, morsomt og kanskje litt "heseblæsende".