29 august, 2014

Mitt lykkelige liv

 BOK: Mitt lykkelige liv

FORFATTER: Rose Lagercrantz

ILLUSTARSJONER: Eva Eriksson
ÅR: 2014

PASSER FOR: fra 6 år

HANDLING: Danni som egentlig heter Daniela, gleder seg veldig til å begynne på skolen. Men hun er litt engstelig også, for tenk om hun ikke får noen venner på skolen. Det er det verste som kan skje - mye verre enn ikke å lære å lese eller skrive. Men etter noen dager blir hun kjent med Ella Frida, og de blir bestevenner. Sammen finner de på mye fint, og Danni er verdens lykkeligste. Men dessverre er det ofte slik at lykken ikke varer evig. Når Danni kommer tilbake til skolen etter juleferien hos mormor og morfar, får hun beskjed om at Ella Frida skal flytte - langt bort. Er det mulig å bli lykkelig igjen?

ANBEFALING: En koselig liten bok om livets små gleder og sorger. Samspillet mellom forfatterens lune og varme tekst og de uimotstålige illustrasjonene til Eva Eriksson, gjør dette til en perfekt høytlesningsbok! Årets vakreste bok, mente en aldmelder da den ble lansert!

Malstrøm

BOK: Malstrøm

FORFATTER: Caterina Cattaneo

ÅR: 2014

PASSER FOR: 16 år -

HANDLING: 17 gamle Live er akkurat  ferdig med videregående og klar for interrailtur. Etter evige diskusjoner har mamma og pappa gått med på å la henne reise. Endelig skal hun slippe bort fra alt som foregår hjemme. Bort fra det vonde og fra mammas kvelende kontrollbehov. Men Live planlegger ikke å komme tilbake når turen er over.  Lettet setter hun seg på toget til København klar for sitt livs tur. På toget møter hun Robert, og ingenting blir slik hun har planlagt. Hun oppdager raskt at hun er på feil tog, men i stedet for å gå av og komme seg på riktig tog velger hun å bli med Robert til Trondheim.  Robert jobber deltid i en dykkerbutikk og Live blir med han på et dykkeroppdrag. I bilen til Roberts sjef  finner de ting som de skulle ønske de aldri hadde sett, og livet blir aldri det samme igjen. Live og Robert opplever sitt livs kjærlighetshistorie, men folk dør rundt dem og de må komme seg vekk. Flukten utvikler seg raskt til  en roadtrip fra helvete. Og det er ikke akkurat utsikter til happy ending her.

ANBEFALING: Veldig spennende og tidvis ubehagelig lesning. Det handler om to skadeskutte ungdommer med en del livsbagasje, som uforskyldt roter seg bort i kriminelle miljøer, og møter mennesker fullstendig uten skrupler. Det er en intens kjærlighetshistorie krydra med heftig action og sugende spenning. Passer kanskje best for litt eldre ungdommer for her er ikke mye overlatt til fantasien, både sexbeskrivelsene og språkbruken er forholdsvis direkte og uten filter.

Babybytte

BOK: Babybytte

FORFATTER: Jan Ormerod    ILLUSTRATØR: Andrew Joyner

ÅR: 2014

PASSER FOR: 4-6 år

HANDLING: Karoline krokodille er sjalu. Mamma mener at lillebror er det skjønneste som finnes. Karoline synes han stinker, han sikler og han er ikke noe morsom, dessuten tar han opp all plassen på mammas fang. En dag ber mamma Karoline passe lillebror mens hun går inn i hattebutikken for å bytte en hatt hun har kjøpt. Da får Karolie er strålende idè. Kanskje hun kan gå i babybutikken og se om de har en bedre lillebror, kanskje hun rett og slett skal bytte lillebror i en annen som ikke stinker og sikler? Men det er ikke så lett å finne en lillebror som er perfekt.

ANBEFALING: Supersøt og morsom bok om et kjent tema for de fleste småbarnsforeldre. Detaljrike illustrasjoner i duse pasteller utfyller teksten godt.

22 august, 2014

Soledad

BOK: Soledad

FORFATTER: Tor Arve Røssland

År: 2014

PASSER FOR: 12 - 16år

HANDLING: Merkelige skyer farer over himmelen. 14 år gamle Soledad våkner opp på øya der hun og faren er på sommerferie og oppdager at hun er helt alene. Faren, naboen og resten av beboerne på øya er forsvunnet. Et voldsomt uvær bryter løs og lynnedslagene fortoner seg som en form for angrep. Fra hvem? Mot hva?Dagene går, og Soledad gjør hva hun kan for å klare seg, samtidig som hun prøver å forstå hva som har skjedd. Hun klarer å ro over til fastlandet og møter andre overlevende. Det viser seg at et stort lys på himmelen har utryddet det meste av liv på Vestlandet. Soledad kjemper for å overleve i en ny og ukjent verden, og skjønner sakte men sikkert at naturen selv har vendt seg mot menneskene.

ANBEFALING: Soledad er en spennende ungdomsroman. Tor Arve Røssland er flink til å veksle rytmisk mellom rolige partier og mer intense situasjoner. Språket er troverdig, spesielt skinner Soledads mistenksomhet gjennom i språket på en måte som er tydelig, men uten å være full av klisjeer. Det er en thrillerdystopi om en nær og skremmende framtid der naturen tar hevn på menneskene.

Kule kidz gråter ikke

BOK: Kule kidz gråter ikke

FORFATTER: Jacques Vriens

ÅR: 2014

PASSER FOR: fra 12 år

HANDLING: Akkie er en tøff og glad jente på 12 år som elsker å spille fotball og å henge med venner. På skolen blir det ofte spetakkel når klassen spiller fotball i friminuttene, men lærer Ina klarer som regel å ordne opp i flokene. Men den dagen Akkie blir alvorlig syk av leukemi, klarer ikke en gang Ina å komme med en god løsning... Hun blir i likhet med hele klassen helt satt ut. Men klassen samler seg om Akkie og kjemper sammen med henne i kampen om å bli frisk. Og Akkie selv nekter å gi opp - hun legger planer for framtida og krangler seg til å få være med på leirskolen. Barn med leukemi har ofte gode prognoser, men med Akkie går det dessverre ikke så bra...

ANBEFALING: Denne boka bygger på en sann historie fra Nederland. Forfatteren er selv lærer, og i klassen hans var det en elev som døde av leukemi. Dette er en skikkelig gråtebok - ha lommetørkle klart! Men selv om boka tar opp et alvorlig tema, er den også morsom og full av humor. Boka er filmatisert både i Nederland og i Norge.

Ingen spøk å telle til 13

BOK: Ingen spøk å telle til 13

FORFATTER: Mona Fossdal

ÅR: 2014

PASSER FOR: 4-6 år

HANDLING: Bli med inn i nummer 13, et gammelt og skummelt spøkelseshus. På loftet i dette huset bor spøkelsene. Hjelp oss å finne alle spøkelsene som bor der, og underveis kan du kjelpe oss å lete etter, og telle en masse andre merkelige ting også.

ANBEFALING: En morsom og original tellebok der du både leter etter og finner ting, og lærer å telle. Flotte illustrasjoner, fulle av morsomme detaljer, i en blandingsteknikk med fargeblyanter og collage. Her er det bare å sette minstemann på fanget og sette av god tid, for i nummer 13 er det mye å lete etter og mye som skal telles.

15 august, 2014

Rød som blod

BOK: Rød som blod

FORFATTER: Salla Simukka

ÅR: 2014

SERIE: Snøhvit-trilogien
PASSER FOR: 14-16 år

HANDLING: Møt Lumikki Andersson, 17 år gammel selvfinansiert vegetarianer som trener bodycombat og bor aleine på hybel. Antagelig den tøffeste heltinnen du har møtt på lenge. Hun beskriver seg selv som Hercule Poirot og Lisbeth Salanders ukjente datter. Lumikki har en trøblete bakgrunn, erfaring har gjort henne til en outsider, hun har måttet tåle mye, og det har gjort henne tøff. Hun har også utviklet en ekstrem evne til å være usynlig, en som ikke blir lagt merke til. Det er en egenskap hun får mye bruk for. Boka har en ganske brutal start der en 20 år gammel russisk jente blir drept i det hun prøver å stikke av med 30 000 euro. Tre rusa ungdommer finner disse blodige pengene, og syns de har griseflaks. Men pengene er blodige og må vaskes. Lumikki oppdager de nyvaskede pengene som henger til tørk på skolens mørkerom. Og dermed begynner snøballen å rulle. Det er ikke småkriminelle amatører ungdommene har rotet seg bort i, her snakker vi hardkokt russisk narkotikamafia. Og Lumikki må hente fram alle de krefter og ressurser hun har for å overleve.

ANBEFALING: Superspennende og actionfylt thriller, helt umulig å legge i fra seg, og når boka er lest ut kan du glede deg til de to neste som kommer i serien. Hvit som snø og Svart som ibenholt. Lumikki betyr snøhvit på finsk, og her er det mange referanser til eventyret. Lumikki er en heltinne av den sjeldne sorten. Tøff, smart og litt mystisk, en som du vil heie på hele veien.

Helene og den store hemmeligheten

 
BOK: Helene og den store hemmeligheten

FORFATTER: Tor Freeman

ÅR: 2014

PASSER FOR: 4-6 år

HANDLING: Mona fortalte Helene en hemmelighet. Og Helene lovte dyrt og hellig at hun ikke skulle fortelle den videre til noen. Så nå hadde Helene en hemmelighet. Men hemmeligheten var virkelig for stor til at en liten katt skulle klare å holde på den. Kanskje hun kunne si det til Jonas? Men bare til Jonas altså. Og Jonas lovte å ikke fortelle den til noen. Og sånn fortsetter historien helt til den er kommet tilbake til Mona.

ANBEFALING: En enkel og småsøt liten historie om å holde på hemmeligheter. Alle personene i boka er dyr, tegnet i enkel strek, kledd som små barn. Det er søte tegninger i varme farger, og du må studere ale tegningen både før og etter teksten for å få med deg hva hemmeligheten egentlig er for noe.

08 august, 2014

Heldigvis hadde jeg melka

BOK: Heldigvis hadde jeg melka

FORFATTER: Neil Gaiman

ÅR: 2014

PASSER FOR: fra 9 år

HANDLING: Mamma skal på konferanse og holde foredrag om øgler. Før hun drar gir hun pappa en lang liste over ting han må huske på, der det siste og viktigste er at han må huske å kjøpe melk. Men så er det akkurat det han glemmer! Når barna skal spise frokostblandingen sin om morgenen, er det ingen melk. Og man kan ikke spise frokostblanding uten melk! "Stakkars barn", sier pappa, "jeg går ned på butikken på hjørne og kjøper melk". Pappa går og blir borte - i en evighet. Da han omsider kommer hjem har han en lang og merkelig historie å fortelle.

ANBEFALING: En ellevill røverhistorie om hva som kan skje når man glemmer å kjøpe melk. Det er ikke så greit å komme seg  hjem i tide når man støter på tidsreisende dinosaurer, ildsprutende drager, sjørøvere og dansende dverger underveis. Boka er en karakteristisk Gaiman-hisorie i grenseland mellom roman og tegneserie, mellom fantasi og virkelighet. Illustrasjonene av Skottie Young veksler mellom å illustrere det som blir fortalt og det som ikke sies i teksten. Teksten er også veldig varierende, noe som gjør boka svært lesbar og morsom å lese. Her vil både voksne og barn kunne more seg sammen. Boka ble kåret til årets beste barnebok i England i 2013.

Bursdagsmysteriet

BOK: Bursdagsmysteriet

FORFATTER: Hilde Hagerup og Klaus Hagerup

ÅR: 2014

SERIE: Mesterdetektiv Tim & co.

PASSER FOR: Fra 6-9 år

HANDLING: Vi møter den modige Jenny Bark på 10 år og den geniale lillebroren hennes Tim som er 8 år. Da foreldrene deres kjøper en hytte på Soltoppen, starter de detektivbyrået Mesterdetektiv Tim & co. Sammen er de uslåelig, og de løser menge mystiske saker. I denne boka er de med på å feire bursdagen til millionærsønnen Walter T. von Hval, og selvfølgelig blir dette ikke noen vanlig bursdag.

ANBEFALING: Dette er den fjerde boka om Mesterdetektiven Tim & co. Boka passer for alle som liker å være detektiver og løse mysterier. Den er både spennende og humoristisk. For å få med seg alle spor og mystiske hendelser må man lese boka nøye. Boka har sjarmerende og humoristiske svart/hvitt tegninger av Ella K.Okstad

01 august, 2014

Tunellen

BOK: Tunellen

FORFATTER: Linn T. Sunne    ILLUSTRATØR: Christofer Grav

ÅR: 2014

SERIE: Lesestart

PASSER FOR: 6-9 år

HANDLING: Elisa er på biltur sammen med Pål og Ida. De skal til Koll-toppen og se på utsikten. Men for å komme dit må de kjøre gjennom en lang og mørk tunell.Før de tar fatt på tunellen stopper de og kjøper is. Men det er noe rart med den isen. Og hvem er den lille gutten som advarer dem mot å kjøre i tunellen? Inne i tunellen blir det veldig mørkt og plutselig stopper bilen. Det er mye ufoklarlig som skjer og det blir veldig skummelt. Heldigvis husker Elisa hva den lille gutten sa.

ANBEFALING: God, gammeldags spøkelseshistorie uten forsøk på å forklare eller bortforklare noe. Spennende og skummelt, det går bra, men det som skjer lar seg ikke forklare. Akkurat som en spøkelseshistorie skal være. Boka er lettlest med lite tekst, korte setninger og mye luft mellom teksten. Flotte spøkelsesaktige illustrasjoner følger teksten godt. Kanskje ikke så lurt å lese hvis du skal på bilferie på vestlandet i sommer?

Rampejenta og det store klatretreet

BOK: Rampejenta og det store klatretreet

FORFATTER: Merete Nagell

ÅR: 2013

PASSER FOR: 9-12 år

HANDLING: 11 år gamle Filippa har nettopp flyttet til den lille byen sammen med foreldrene sine. Helt siden Filippa ble født har farens jobb gjort at de må flytte en gang i året, så dette er den 11. gangen de flytter. Det gjør at Filippa har vanskelig for å få venner. Foreldrene er mye borte så Fillipa er ensom. Hun er ofte sint, hun er rett og slett ikke særlig sympatisk eller snill. Det går ikke lenge før det dukker opp to tvillinger, som ikke er brødre, Jor og Astef. De betyr trøbbel for Filippa. På en skoleutflukt forviller Filippa seg inn i en gammel gruve og det blir både skummelt og farlig. Hun klarer så vidt å redde seg ut av fjellet, men jages av en ulv. Hun redder seg til slutt opp i et tre, ikke et hvilket som helst tre, men selve treet. Hvert hundrede år kommer det et barn som søker tilflukt i treet. Og her tar fortellingen helt av. Det dukker opp merkelige skapninger, snakkende ekorn og farlige fugler. Her er det bare å henge med.

ANBEFALING:  Det begynner som en ganske realistisk fortelling om en jente som ikke blir sett og som derfor er ganske rampete og utagerende. Men så utvikler det seg til en fantasifull fortelling, tettpakket med rare skapninger og elleville påfunn. Et spennede og morsomt eventyr om en jente som får sjansen til å rette opp i feilene hun har gjort.  Det er både underholdende, humoristisk og spennende. Passer fint til høytlesing fra ca 9 år og som lese selv bok for de litt mer lesevante.