15 april, 2010

Fortellingen om Aung San Suu Kyi

BOK: Fortellingen om Aung San Suu Kyi

FORFATTER: Kjell Magne Bondevik

ÅR: 2009

PASSER FOR: Fra 12 år

HANDLING: Med fortellingen om hvordan han fikk til et møte med fredsprisvinneren fra 1991 som ramme, har Kjell Magne Bondevik laget en varm og spennende bok om livet til den burmesiske demokratiforkjemperen.
Aung San Suu Kyi var bare to år gammel da faren hennes ble drept av militærjuntaen. Hun gikk på skole i London og vokste opp under gode kår. Som voksen bestemte hun seg for å kjempe for frihet og demokrati i Burma – akkurat som sin far. Det ble en hard kamp, og hun har måttet tåle å være borte fra ektemann og to sønner i trygge England i mange år. De burmesiske myndighetene er så redde for at hun skal nå ut til folket, at de har holdt henne i husarrest gjennom mer enn 14 år. Likevel nekter hun å gi opp kampen for at Burma en dag skal bli et fritt land. Hvordan klarer hun et liv under slike forhold?

Kjell Magne Bondevik er en av de få vestlige statsledere som har møtt henne. For å få innreisetillatelse til Burma måtte han ty til et lite luretriks. Han har kjempet hardt for å få Aung San Suu Kyi ut av fengsel.

Hva vil det si å kjempe for demokrati? Og hva er egentlig demokrati? Hva betyr husarrest i denne sammenhengen? Og hva er militærdiktatur og militærjunta? Alle vanskelige begreper blir godt forklart i boka ved hjelp av tydelige faktaruter.

ANBEFALING: Alle unge som begynner å bli nysgjerrige på det som skjer rundt omkring i verden vil ha stort utbytte av denne boka. Den er lærerik, inspirerende og en god hjelp til skoleoppgaver.