23 mai, 2012

Respekt

BOK: Respekt

FORFATTER: Jon Ewo

ÅR: 2012

SERIE: Skumring

PASSER FOR: 14-16 år

HANDLING: Her møter vi brødrene Kim og Freddy, kalt Zapper. Boka er delt i to deler. I den første "Kims fortelling - hardcore" er det den eldste av brødrene som forteller sin historie. Han våkner en morgen med en ekkel følelse av at i dag skal det skje noe riktig ille. Kim leder en gjeng ungdommer som lever av å gjøre kriminelle handlinger for en fyr de kaller "Bignose". Problemet er at Kim og Bignose ikke er enige om betalingen for tjenestene. I dag skal de ha et møte for å bli enige. I del to "Zappers fortelling" er det Freddy som fører ordet. Her foregår handlingen etter at Kim har hatt møtet med Bignose. Guttene har hatt en vanskelig oppvekst og lever på utsiden av samfunnet i et slags kriminelt fellesskap. Det er ganske tøff lesning dette her. Ikke akkurat lyst og lett. Guttene lever et ensomt liv, til tross for tilhørigheten i gjengen. Kim sier det sånn : Vi får ikke venner på denne måten. Venner er noe du kan koste på deg når du blir oldings."
Dette er en ganske tøff skildring av et voldsomt og brutalt miljø med sine helt egne regler. Her er det rett og slett ikke mye lys i mørket. Boka har et ganske spesielt språk med mye slang. Det er rytmisk, til tider nesten poetisk i all sin råskap. "Fatter var ørefiker, en jævla sviker, en dust med høye viker og ei vom så diger at selv ikke diker kunne holde den på plass."

ANBEFALING: En litt rar bok om et aktuelt tema. Synsvinkelen ligger hos de kriminelle guttene. Her er det ikke noe parfymert utgave av virkeligheten vi får servert. Boka er rå, brutal og fæl. Det finnes ikke antydnig til håp i den. Men den sitter i deg lenge etter at du har lest den.