15 november, 2010

Sommerengel

BOK: Sommerengel

FORFATTER: Anniken Bjørnes

ÅR: 2010

PASSER FOR: 12-16 år


HANDLING: Gabriella går i 6. klasse. Det er siste skoledag før sommerferien. Gabriella skulle ha vært glad, men inne i henne er det et virvar av tanker og følelser. Hvordan skal denne sommeren bli - den første sommeren uten mamma? Da lander det en hvit sommerfugl i vinduskarmen. Den vifter mot henne med de små antennene sine. Er det noe den vil fortelle?

Gabriellas mor døde av kreft julaften, og Gabriella ble alene med pappa. En fryktelig tung tid begynte for dem begge to. Pappa lukket seg fullstendig inn i seg selv, og klarer enda ikke å snakke om sorgen. Gabriella har det utrolig vanskelig med å føre et vanlig liv på skolen, hjemme og med venner. Alt er bare kaos inne i henne. Hun gruer seg til pappa og hun skal reise på hytta i sommerferien - den første ferien på hytta uten mamma.

Synet av den hvite sommerfuglen i vinduskarmen åpner opp for nye tanker hos Gabriella. Sommerfuglen bringer henne ut på spennende og vakre eventyr i skogområdene rundt feriestedet ved havet. Etterhvert klarer hun å jobbe seg gjennom den tunge sorgen. Hun får også pappa på gli, og sammen klarer de å finne tilbake til hverandre, en god hverdag og endelig - en deilig sommerferie!

ANBEFALING: Dette er en utrolig sterk historie om hvordan et barn opplever at en av foreldrene dør av sykdom, og hvordan man kan komme seg gjennom det vanskelige sorgarbeidet. Fortellerstilen er litt voksen, så denne boka krever en øvet leser.