01 november, 2010

Vesle-Hjalmar og vinterslottet

BOK: Vesle-Hjalmar og vinterslottet

ÅR: 2009

PASSER FOR: Fra 6 år

HANDLING: Vesle-Hjalmar og familien hans tilhører "de reisendes folk". De kjører omkring med sleden sin, dratt av den trofaste hesten Joranda. På sleden har de alt de eier og har. Vesle-Hjalmars familie består av far, mor, bestemor og lillesøster Mina. "De reisendes folk", eller romanifolket, har ikke noe fast bosted, men reiser omkring, og slår seg ned for natten der det faller seg. Om vinteren er det et hardt liv, og heldigvis får de av og til overnatte rundt på gårdene. Men dessverre blir de som oftest jaget fordi bøndene ikke vil ha noe å gjøre med taterpakk, som de blir kalt. Dette gjør Vesle-Hjalmar illsint, og han er helt bestemt på at han aldri vil ha noe med bondefolk å gjøre. Denne vinteren er spesielt hard, og familien må ofte løpe ved siden av Joranda for å holde varmen. Særlig ille er det for mor som snart skal sette et nytt familiemedlem til verden.

Men nå er det snart jul, og da skulle Vesle-Hjalmar og familien hans så gjerne hatt et lite krypinn med en god, varm ovn og deilig julemat å kose seg med! Prestegården er stor og romslig. Men er prestefamilien så snille at de vil ta imot en familie av "de reisendes folk"? Vesle-Hjalmar har hørt noen stygge historier om hvordan prester har tatt romanibarn fra familiene deres for å tvinge dem til å gå på skolen. Men samtidig må de tenke på mor som snart skal føde. Hun trenger så absolutt å komme i hus! Så møter Vesle-Hjalmar prestens datter Helene som er like gammel som han selv.
Hvordan blir så denne julen for Vesle-Hjalmars familie? Klarer han å vinne sympati fra bondesamfunnet? Få seg venner? Få skolegang?

ANBEFALING: Denne lille innføringen i romanifolkets hverdag i gamle dager, og hvordan det var å være barn av "de reisendes folk" er skildret med stor kjærlighet og innlevelse. Historien er full av varme og omsorg. Det er korte, greie kapitler og nydelige illustrasjoner. Bakerst er det en liste med forklaringer på romaniord og -uttrykk som er brukt i boka.