28 mars, 2014

Hvem er du, Alaska?

BOK: Hvem er du, Alaska?

FORFATTER: John Green

ÅR: 2013

PASSER FOR: Fra 14 år

HANDLING: Miles Halter forlater det trygge og begivenhetsløse livet hjemme hos foreldrene i Florida, for å begynne på Culver Creek pensjonalskole i Alabama. Han trenger en ny start i livet - han lengter etter å oppleve noe nytt, "The big perhaps" som han kaller det  - som er et sitat av dikteren Francois Rabelaise. Miles har nemlig en svært sær interesse - han samler på berømte menneskers siste ord i livet.
Dette gir ham en viss status på den nye skolen, og han blir raskt med i gjengen til den mystiske og flotte Alaska Young. Alaska virker som en magnet på alle hun møter, så også på Miles, som faller pladask. Alaska er morsom, belest, modig og farlig pen, men også full av humørsvingninger, selvdestruktiv og full av opposisjon til det bestående. Mye av tida på pensjonatskolen går med til å finne på rampestreker og Miles blir introdusert for både smugrøyking og fyll. Det blir virkelig en ny tilværelse!
Vi aner allerede fra de første sidene at noe spesielt kommer til å skje - hvert kapittel teller ned til noe, samtidig som handlingen leder mot et klimaks! Etter denne dramatiske hendelsen teller kapitlene oppover... Boka er altså delt inn i et før og etter, men før og etter hva?  Les boka selv!

ANBEFALING: Dette er en underholdende, morsom, trist, spennende, realistisk og utrolig god bok om hvordan det er å være tenåring, om hvordan det er å oppleve forelskelse, vennskap, tap og sorg. Ei bok som berører - ei bok til ettertanke.