13 juni, 2014

Øynene på veien, hendene på rattet

BOK: Øynene på veien, hendene på rattet

FORFATTER: Hans Petter Laberg

ÅR: 2013

PASSER FOR: Fra 14 år

HANDLING: Jeg-personen har sommerjobb i firmaet til faren  sin. Faren jobber som flise-legger og det blir mange tunge løft og lange dager i løpet av sommeren. Men han liker det.
En dag de er på vei hjem fra jobb, hører de et dunk i bilen, akkurat som de har kjørt borti noe. Faren vil bare kjøre videre, men  han mener de bør undersøke. De kjører tilbake, men ser ingenting. Og dermed slår de seg til ro med at det muligens bare var en stein eller et eller annet.
Siden hører de på nyhetene at en ung gutt er funnet bevisløs i grøftekanten akkurat der de kjørte, og han er hardt skadet. Det viser seg å være en av skolens verste bøller. Likevel mener jeg-personen at de bør gå til politiet, men faren mener det ikke har noen hensikt. Etter det blir livet ikke det samme...
Jeg-personen sliter med samvittighetsnag - han orker ikke spise, gjør det dårlig på skolen og forholdet til faren er ødelagt. Livet er vanskelig!

ANBEFALING: Denne ungdomsboka handler om hva som skjer etter at en ulykke har rammet - noen andre. Boka stiller spørsmålstegn ved om det kan være to parter i en ulykke? - og om det bare er offeret som fortjener sympati?  Boka viser at de handlingene en gjør kan få store konsekvenser for resten av livet. En "stille" bok om å være ung og sårbar og å miste respekten for en man er glad i.