20 august, 2009

Ildens gåte

BOK: Ildens gåte

FORFATTER: Henning Mankell

ÅR: 2003

PASSER FOR: Ungdom fra 14 år


HANDLING: Her treffer vi igjen Sofia fra boka "Ildens hemmelighet". Hun er nå er tilbake i landsbyen, og fungerer godt med sine beinproteser. Hun går på skolen, og dessuten har hun jo nå også symaskinen, så hun kan tjene litt ekstra penger ved å sy for folk.
Landsbylivet skildres på godt og vondt. Et stort problem er korrupte landoppkjøpere som truer alles eksistens.
Men det overskyggende tema i boka er Sofias storesøster Rosa. Kveldene tilbringer hun ved Hassans butikk, hvor ungdom samles. Hun lever et litt utsvevende liv med mange kjærester, og en dag blir hun alvorlig syk. Hva slags sykdom har Rosa fått, og kan den helbredes? Sofia bekymrer seg voldsomt, og tvinges til å takle situasjoner hun ikke føler seg voksen nok til.
Men livet har også sine små lykkestunder, som da hun en vakker dag treffer en ung gutt. Hvem er han, og vil hun treffe ham igjen?

ANBEFALING: Dette er en fortsettelse av "Ildens hemmelighet", og nok en gang skildrer Henning Mankell livet i en landsby i Mosambique med stor innlevelse og varme. Temaet i denne boka er HIV-smitte og AIDS som er et av verdens største helseproblemer i fattige land.

Svensk ungdom ga boka bokjuryens pris i 2001 for beste bok for ungdom mellom 14 og 19 år.