20 august, 2009

Mens Blücher sank

BOK: Mens Blücher sank

FORFATTER: Axel Hellstenius

ÅR: 2009

PASSER FOR: Fra 14 år


HANDLING: Historien starter 8. april 1940, og det er tre menneskers skjebner som veves sammen omkring Blüchers innseiling i Oslofjorden da 2. verdenskrig er i sin spede begynnelse. Skildringen er intens, og handlingen bygger seg opp time for time mot det uunngåelige klimaks da Blücher blir senket i Drøbaksundet grytidlig om morgenen 9. april.
Vi møter Karl, matros på Blücher, og får et innblikk i hans liv og tanker. Han er en ung tysk soldat på 19 år som er utkommandert til et tokt han ikke vet noe om. De har bare fått vite at skipet skal delta i en stor øvelse. Senere, i rom sjø, får soldatene utdelt et lite hefte om Norge og nordmenn og ordre om å lese det. Da skjønner alle at noe veldig stort er på gang.
I Drøbak bor Bjørg, 16 år, sammen med moren. Faren er død i en ulykke, og moren har alvorlige, psykiske problemer. Livet er ikke lett for Bjørg. Hverdagen hennes omfatter skolen, venninner, ekstrajobben i tantens butikk og den vanskelige taklingen av morens sykdom. Bjørg og venninnene er opptatt av gutter, og vil gjerne ha kjærester. Hun treffer Herman, og livet blir plutselig spennende. Hvem er han egentlig? Og hva er det som er i ferd med å skje rundt dem denne skjebnesvangre natten for snart 70 år siden?

ANBEFALING: Dette er en nervepirrende bok hvor utfallet ikke er gitt på forhånd - unntatt for slagskipet Blücher, selvsagt, som vi alle vet fortsatt ligger på bunnen av Oslofjorden......