30 oktober, 2015

Akvarium

BOK: Akvarium

FORFATTER: Gro Dahle   ILLUSTRATØR: Svein Nyhus

ÅR: 2014

PASSER FOR: 6-12 år

HANDLING: "Moa bor i tredje etasje. Hun har et eget rom, en egen seng, et eget vindu hvor hun kan se verden, og hun har en mor, en helt egen mor." Sånn begynner boka om Moa og moren som egentlig ikke er til stede. Moren til Moa bor i akvariet i stua, for moren til Moa er en fisk. Og Moa passer veldig godt på moren sin. Hun må klare det meste selv. Hun lager mat, hun går i butikken, hun holder akvariet rent og hun passer selv på når det er sengetid. Moa må klare seg selv fordi moren er for syk til å være mor. Ingenting blir sagt med rene ord, alt er underforstått, og ligger liksom under teksten.

ANBEFALING: Dette er vond lesing, men en nydelig bok.  Det er en mollstemt, sår og nydelig bok om en liten jente som må ta altfor mye ansvar fordi moren er psykisk syk. Svein Nyhus sine karakteristiske illustrasjoner i duse blågrønne fargetoner utfyller teksten godt. Boka fikk litteraturkritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2014.
Dette er ikke noen vanlig lett og underholdende bildebok. Det er ei bok som er et ypperlig utgangspunkt for samtale om et vanskelig emne.